Συχνές Ερωτήσεις

Ερώτηση 1: Φοβάμαι μήπως γίνει κάτι και χάσω το διαβατήριό μου, ή την ταυτότητά μου. Πώς θα προστατεύσω τα εγγραφά μου?

Χρήσιμα έγγραφα και αντίγραφα ασφαλείας.  Προστατέψτε τα έγγραφά σας!

Στο ταξίδι σας, είναι πολύ σημαντικό να έχετε μαζί σας και φωτοτυπίες των σημαντικών σας εγγράφων, ίσως χρειαστούν σε περίπτωση ανάγκης, ενώ φυλάξτε τα πρωτότυπα σε άλλη θέση πιο ασφαλή:

  • Του διαβατηρίου σας (σελίδα με τα στοιχεία σας και με τη βίζα)
  • Τηλέφωνα ανάγκης, ιατρικής βοήθειας, απώλειας ταξιδιωτικών επιταγών, ακύρωσης πιστωτικής κάρτας κ.ά
  • Φωτοτυπία  της απόδειξης αγοράς  των ταξιδιωτικών σας επιταγών (travellers cheques), αριθμοί των επιταγών, αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας.
  • Πάντοτε να έχετε μαζί σας μια κάρτα του Ξενοδοχείου διαμονής σας.  Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρχική ταυτοποίηση, ή να είναι χρήσιμο σε περίπτωση που πάρετε ταξί η καθοδήγηση ενώ δε μιλάτε τη τοπική διάλεκτο.
  • Επίσης να έχετε σε πρόχειρο σημείωμα τον αριθμό διαβατηρίου, ημερομηνίες έκδοσης και λήξης.  Πολλές φορές χρειάζεται να συμπληρώνεται αυτό τον αριθμό, σε λεωφορεία, μπλόκα ή ξενοδοχεία, και έτσι αποφεύγεται να βγάζετε από τη τσέπη σας, τα πρωτότυπα έγγραφά σας με τον κίνδυνο να παραπέσουν.

Ερώτηση 2: Ταξιδεύω με το/τη σύζυγο, θα είναι περιττό να έχουμε και οι δύο

Επίσης άν ταξιδεύετε με τον/τη σύντροφό σας, καλό είναι να έχει ο καθένας σας μια πλήρη σειρά από αντίγραφα και των δύο.

Ερώτηση 3: Θέλω να ενοικιάσω αυτοκίνητο στο μέρος που θα πάω. Τι πρέπει να ξέρω ώστε να μην έχω κάποια έκπληξη?

Επίσης άν ταξιδεύετε με τον/τη σύντροφό σας, καλό είναι να έχει ο καθένας σας μια πλήρη σειρά από αντίγραφα και των δύο.

Απάντηση:Άδεια Οδήγησης.  Σε ορισμένες περιοχές, η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε γρήγορα και άνετα, ενώ σε άλλες, ούτε να διανοηθείτε να μπείτε σε αυτοκίνητο χωρίς ντόπιο οδηγό.

Πριν αποφασίσετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να πληροφορηθείτε αν πράγματι στη χώρα προορισμού σας είναι πρόσφορο  να νοικιάσετε ιδιωτικό αυτοκίνητο, αν επιτρέπεται από τους νόμους της χώρας, αν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το γενικότερο πλάνο του ταξιδιού σας και αν φυσικά μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις κυκλοφοριακές συνθήκες. Υπάρχουν πολλές χώρες (όπως π.χ. η Ινδία) που μπορεί να αποδειχθούν ο χειρότερος εφιάλτης του μέσου οδηγού). Η ΕΛΠΑ εκδίδει τη διεθνή άδεια οδήγησης που, δεν αμφισβητείτε από καμία ξένη αρχή, αντίθετα αν έχετε μόνο την εθνική άδεια οδήγησης, μπορεί να πληρώσετε βαριά πρόστιμα για παράνομη οδήγηση.

Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείτε έγκαιρα και ανάλογα, για τη χώρα προορισμού σας για όλα τα παραπάνω.

Ερώτηση 4: Χρειάζεται βίζα για τη χώρα που θα επισκεφθώ?

Επίσης άν ταξιδεύετε με τον/τη σύντροφό σας, καλό είναι να έχει ο καθένας σας μια πλήρη σειρά από αντίγραφα και των δύο.

Απάντηση: Βίζες.  Οι περισσότερες χώρες εκτός Ευρώπης απαιτούν βίζα για την είσοδό σας στη χώρα. Η απόκτηση βίζας είναι συνήθως μια απλή διαδικασία και δεν θα χρειαστεί τίποτα παραπάνω από μια ή δυο φωτογραφίες και συνήθως μέχρι μια εβδομάδα αναμονή.   Τις περισσότερες φορές η βίζα θα έχει ισχύ για παραμονή 30  έως 90 ημερών στη χώρα.  Αν θέλετε να μείνετε περισσότερο πληροφορηθείτε από την πρεσβεία αν χορηγεί βίζες μεγαλύτερης διάρκειας ή  πως μπορείτε να πάρετε παράταση.  Οι βίζες δεν ισχύουν για πολλαπλές εισόδους & εξόδους από τη χώρα εκτός αν αναγράφεται ρητά.   Αν το δρομολόγιό σας προβλέπει την προσωρινή έξοδο από τη χώρα και την είσοδό σας για δεύτερη φορά, ζητήστε από την πρεσβεία μια βίζα πολλαπλών εισόδων / εξόδων.  Βεβαιωθείτε επίσης από πότε ισχύει η βίζα γιατί σε ορισμένες (σπάνιες ευτυχώς) περιπτώσεις, η βίζα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της και όχι από την ημερομηνία εισόδου στη χώρα.

Ορισμένες χώρες μπορεί να μην έχουν καθόλου αντιπροσώπευση στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την πλησιέστερη πρεσβεία σε άλλη ευρωπαϊκή  χώρα και κατόπιν συνεννόησης στείλτε το διαβατήριο σας με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αίτηση, φωτογραφίες κλπ) κατά προτίμηση με Courier στην πρεσβεία στο εξωτερικό. Τα χρήματα για την απόκτηση της βίζας μπορείτε να τα καταθέσετε σε κάποιο λογαριασμό ή το συνηθέστερο θα σας ζητηθεί να τα εσωκλείσετε στο φάκελο μαζί με το διαβατήριο. Η διαδικασία αυτή δεν είναι νόμιμη αλλά λειτουργεί,  είναι αποτελεσματική  και γρήγορη.  Καλό είναι να επικοινωνήσετε με περισσότερες από μια πρεσβείες σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και να επιλέξετε ανάλογα με ποια μπορείτε να συνεννοηθείτε καλύτερα. Οι τιμές για τη ίδια βίζα διαφέρουν ανάλογα από ποια χώρα θα την εκδώσετε.

Τέλος μια άλλη λύση είναι, αν διασχίζετε περισσότερες από μια χώρες, να αποκτήσετε βίζα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας από γειτονική χώρα.   Θα πρέπει να έχετε τον απαιτούμενο χρόνο στη διάθεσή σας και να έχετε επικοινωνήσει προηγουμένως με τις αρμόδιες αρχές για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.   Για τις χώρες της Ασίας η Μπανγκόκ  και το Ν. Δελχί είναι 2 πρωτεύουσες  που αν βρίσκονται στο δρομολόγιό σας μπορείτε να προμηθευτείτε βίζες για τις γειτονικές χώρες.

Ορισμένες “δύσκολες χώρες” όπως το Ουζμπεκιστάν, η Κιργιζία κ.α. απαιτούν να ταξιδεύετε με οργανωμένο γκρουπ, να έχετε κάνει κρατήσεις σε ακριβά ξενοδοχεία  ή να έχετε τα εισιτήρια επιστροφής.  Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ταξιδιωτικών γραφείων στην Αθήνα, ή τη βοήθεια της εθνικής τους αεροπορικής εταιρίας, πληρώνοντας βέβαια τα ανάλογα ποσά για τις υπηρεσίες που θα σας προσφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση ξεκινήστε έγκαιρα (ανάλογα με τη χώρα, μέχρι και  2 μήνες νωρίτερα)  για να είστε σίγουροι ότι το ταξίδι σας δεν θα ματαιωθεί για γραφειοκρατικούς λόγους!

Διαβατήριο

Επίσης άν ταξιδεύετε με τον/τη σύντροφό σας, καλό είναι να έχει ο καθένας σας μια πλήρη σειρά από αντίγραφα και των δύο.

Για τις χώρες εκτός Ευρώπης, το διαβατήριο νέου τύπου είναι απαραίτητο, και πρέπει να έχει ισχύ για μια περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών από την ημέρα της άφιξής σας στη χώρα προορισμού.  Για τη σωστή προετοιμασία σας θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο διαβατήριό σας από τη στιγμή που αποφασίσετε να ταξιδέψετε.  Αποφύγετε να εκδώσετε ή να ανανεώσετε το διαβατήριό σας τις περιόδους αιχμής, όπως λίγες εβδομάδες πριν από τις παραμονές Χριστουγέννων, Πάσχα, καλοκαιρινών διακοπών που συνήθως υπάρχουν οι σχετικές καθυστερήσεις.  Απευθυνθείτε στην Αρμόδια Αρχή έκδοσης διαβατηρίων που είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Πρέπει πάντοτε να έχετε το διαβατήριό σας μαζί σας (κάπου ασφαλές) και όχι στη βαλίτσα, το σακίδιο ήστο ξενοδοχείο.  (ανάλογα βέβαια και με τη χώρα στην οποία βρίσκεσθε).  Σε αρκετές χώρες, αν συλληφθείτε χωρίς διαβατήριο θα καταλήξετε στο αστυνομικό τμήμα πριν προλάβετε να δώσετε τις απαραίτητες εξηγήσεις.  Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας επικοινωνήστε αμέσως με την πλησιέστερη ελληνική πρεσβεία ή προξενείο.  Αν στη χώρα που βρίσκεστε, δεν υπάρχει ελληνική αντιπροσώπευση, απευθυνθείτε σε άλλη πρεσβεία, χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Για συμβουλές ασφάλισης των εγγράφων σας πατήστε εδώ.